1. Po raz pierwszy odwiedzasz EDU. LEARN

    Odwiedzasz EDU.LEARN

    Najlepszym sposobem na naukę języka jest jego używanie. W EDU.LEARN znajdziesz interesujące teksty i videa, które dadzą Ci taką właśnie możliwość. Nie przejmuj się - nasze filmiki mają napisy, dzięki którym lepiej je zrozumiesz. Dodatkowo, po kliknięciu na każde słówko, otrzymasz jego tłumaczenie oraz prawidłową wymowę.

    Nie, dziękuję
  2. Mini lekcje

    Podczas nauki języka bardzo ważny jest kontekst. Zdjęcia, przykłady użycia, dialogi, nagrania dźwiękowe - wszystko to pomaga Ci zrozumieć i zapamiętać nowe słowa i wyrażenia. Dlatego stworzyliśmy Mini lekcje. Są to krótkie lekcje, zawierające kontekstowe slajdy, które zwiększą efektywność Twojej nauki. Są cztery typy Mini lekcji - Gramatyka, Dialogi, Słówka i Obrazki.

    Dalej
  3. Wideo

    Ćwicz język obcy oglądając ciekawe filmiki. Wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na filmik. Nie martw się, obok każdego z nich są napisy. A może wcale nie będą Ci one potrzebne? Spróbuj!

    Dalej
  4. Teksty

    Czytaj ciekawe artykuły, z których nauczysz się nowych słówek i dowiesz więcej o rzeczach, które Cię interesują. Podobnie jak z filmikami, możesz wybrać temat oraz poziom trudności, a następnie kliknąć na wybrany artykuł. Nasz interaktywny słownik pomoże Ci zrozumieć nawet trudne teksty, a kontekst ułatwi zapamiętanie słówek. Dodatkowo, każdy artykuł może być przeczytany na głos przez wirtualnego lektora, dzięki czemu ćwiczysz słuchanie i wymowę!

    Dalej
  5. Słowa

    Tutaj możesz znaleźć swoją listę "Moje słówka", czyli funkcję wyszukiwania słówek - a wkrótce także słownik tematyczny. Do listy "Moje słówka" możesz dodawać słowa z sekcji Videa i Teksty. Każde z słówek dodanych do listy możesz powtórzyć później w jednym z naszych ćwiczeń. Dodatkowo, zawsze możesz iść do swojej listy i sprawdzić znaczenie, wymowę oraz użycie słówka w zdaniu. Użyj naszej wyszukiwarki słówek w części "Słownictwo", aby znaleźć słowa w naszej bazie.

    Dalej
  6. Lista tekstów

    Ta lista tekstów pojawia się po kliknięciu na "Teksty". Wybierz poziom trudności oraz temat, a następnie artykuł, który Cię interesuje. Kiedy już zostaniesz do niego przekierowany, kliknij na "Play", jeśli chcesz, aby został on odczytany przez wirtualnego lektora. W ten sposób ćwiczysz umiejętność słuchania. Niektóre z tekstów są szczególnie interesujące - mają one odznakę w prawym górnym rogu. Koniecznie je przeczytaj!

    Dalej
  7. Lista Video

    Ta lista filmików pojawia się po kliknięciu na "Video". Podobnie jak w przypadku Tekstów, najpierw wybierz temat, który Cię interesuje oraz poziom trudności, a następnie kliknij na wybrane video. Te z odznaką w prawym górnym rogu są szczególnie interesujące - nie przegap ich!

    Dalej
  8. Dziękujemy za skorzystanie z przewodnika!

    Teraz już znasz wszystkie funkcje EDU.LEARN! Przygotowaliśmy do Ciebie wiele artykułów, filmików oraz mini lekcji - na pewno znajdziesz coś, co Cię zainteresuje!

    Teraz zapraszamy Cię do zarejestrowania się i odkrycia wszystkich możliwości portalu.

    Dziękuję, wrócę później
  9. Lista Pomocy

    Potrzebujesz z czymś pomocy? Sprawdź naszą listę poniżej:
    Nie, dziękuję

Już 62 440 użytkowników uczy się języków obcych z Edustation.

Możesz zarejestrować się już dziś i odebrać bonus w postaci 10 monet.

Jeżeli chcesz się dowiedzieć więcej o naszym portalu - kliknij tutaj

Jeszcze nie teraz

lub

Poziom:

Wszystkie

5 Easy Steps to Stir Fry


Poziom:

Temat: Życie codzienne


Stir fry method of cooking is very healthy. It uses less oil and leaves the food crisp and not overly cooked, and thus not stripping out all the nutrients and vitamins from raw food especially vegetables. Stir frying only takes a matter of minutes if you follow these few easy steps. 1. Well equipped Firstly, a wok is a must, not pan, a big round wok. A round-based one works well using gas burner while a flat based one works well on electric stoves. A good wok is heavy usually made of cast iron or carbonated steel, easily available is departmental store and Asian hardware shops. Teflon based just doesn't give you the same rich flavor. When first purchased, the iron wok must be seasoned, heat the wok until smoke start rises from the wok, and then pour in a table spoon of peanut oil. Wipe the oil around the wok surface and throw away excessive oil. This way, all dirt will be removed from the wok surface. Secondly, a ladle is a must. Choose one with strong handle. 2. Prepare your ingredients All raw meat and vegetable must be cut uniformly in thickness and size in advance. This is to ensure the food is evenly cooked. Once the wok is heated, there is not enough time to cut anymore. Rice and noodles need to be pre-cook, rice to be steamed while noodles to be boiled to soft. 3. Seasoning a must. Before cooking the main ingredients, Asian usually put in chopped garlic or shallots to enhance the taste of stir fry dishes. When the wok is heated, oil is put in, then garlic or shallots are put in to fry until golden brown. Only then the main ingredients are put in. 4. Meat first, vegetables second For stir frying, this is can be considered the golden rule. Always cook meat first, vegetables second. Meat is harder to cook compared to vegetables. If both are cook together, the vegetables tend to overcook. Meat or seafood must be marinated with a pinch of salt first. Always toss the ingredients for even cooking. When stir frying rice or noodles, the golden rule still applies, always meat first. 5. Sauce and seasoning Lastly, add sauce to your stir fry dish. Sauces, such as oyster sauce, or sweet and sour, thin and thick black soy sauce are added into the wok to complete the stir fry dish. Oyster sauce, thin and soya sauce is the most common, packaged in bottles and easily bought from the supermarket shelves. Sweet and sour is popular unique but it's just simply tomato sauce and sugar. Simply put in the sauce after the meat and vegetables are cook in the wok, sauté for a while, and the dish is ready to serve. Source: http://www.articlecircle.com/ - Free Articles Directory About the Author Amy guan loves to cook and shares her authentic Malaysian food in her blog www.malaysianfoodrecipe.blogspot.com. She shows how tasty exotic Malaysian dishes can be prepared in less than 30 minutes.

PRZETŁUMACZ PRZY POMOCY:
Mobile Analytics